Üzleti Etikai Díjátadó – 2023.

Ilyen erős mezőny még soha nem volt, mint 2023-ban!

2023. november 22. 16:54

PP Konferencia

Idén is csak 10 vállalat vehette át a 24. éve minden évben kiosztott Üzleti Etikai Díjat, az üzleti élet egyik legrangosabb elismerését. Az üzleti etikus jelzőt ugyanis örökre adják az alapítók. A díj kötelez arra, hogy példamutató felelősséggel álljanak mindig helyt az üzleti életben. A tisztességes, felelős üzleti magatartás ugyanis egy értékrend, ami évente nem változik. Nem lehet lecserélni pillanatnyi érdekek miatt.  Csak az alapítók vonhatják vissza a titulus és logó használatának jogát.      

Az alapítók: László Ervin világhírű, a Béke Nobel díjra többször jelölt tudós, író, a Budapest Klub alapítója és Demcsák Mária a hazai üzleti újságírás meghatározó alakja, a Piac és Profit alapítója. 

László Ervin és Demcsák Mária díjalapítók

Idén 100 pályázati felkérést adtak ki az alapítók a díjra jelöltek között. 54-en éltek is a felkéréssel. Csak pályázati felkérés birtokában lehet pályázni az üzleti etikus jelző viselésére. A magas színvonalat mutatja, hogy 17 pályázat a 42 tagú zsűritől egy-egy pont eltéréssel egyforma magas pontszámokat kapott.  A zsűri tagjai az előző években díjazott cégek vezetői.  

Mintegy 130 élő, működő üzleti etikus céghez 2023-ban újabb 10 csatlakozott. 

2023. évben üzleti etikai díjat kapott cégek 

Kisvállalat kategória

Cudy Future Kft.

Futár.hu Logisztikai Kft.

Info Sierra Kft.

Középvállalat kategória

BEPATECH Kft.

Prolan Zrt.

Techniq 2000 Kft.

Nagyvállalat kategória

ALTEO Nyrt.

Büttner Kft.

MagNet Bank Magyar Közösségi Bank Zrt.

Civita Group Nyrt.

 

A 2023. évi Üzleti Etikai Díj nyertesei és az alapítók

Csodálatos hangulatú volt az idei díjátadó gála. A díjazott cégek öröme, meghatottsága, szívből jövő köszönetei felmelegítették, boldogságot varázsoltak a velük ünneplő kollégáik, családtagjaik arcára. Újra átélték örömüket, büszkeségüket a népes számban jelen levő előző években díjat kapott cégek vezetői, tulajdonosai is. Többségük mindig eljön, ezzel  hűségüket, elkötelezettségüket is kifejezve a tisztességes és felelős üzleti magatartásmód iránt. 

Az öröm, a büszkeség és a ráébredés most is, mint minden évben megjelent a díjat átvevő cégek vezetőinek szívből jövő köszönetében. A mikrofon előtt bevallották, soha nem gondoltak arra, hogy a világ legtermészetesebb viselkedéséért, a tisztességes, becsületes, másokra tekintettel levő, felelős üzleti jelenlétért díjat lehet kapni. A díj átvétele után már sokkal tudatosabban fognak dolgozni azért, hogy szélesebb körben terjedjen a fenntartható fejlődést, a természet, a másik ember és a társadalom érdekeit az üzleti mindennapokba beépítő felelős üzleti gondolkodásmód, magatartás.

A 24. Üzleti etikai díjátadó gála képekben és a nyertesekről bővebben az alábbiakban. 

 

Demcsák Zsuzsa műsorvezető köszönti a 24. Üzleti Etikai Díjátadó Gála résztvevőit.

 

László Ervin díjalapító, világhírű tudós, író üdvözlő beszédében felhívta az üzleti szektor döntéshozóinak figyelmét az evolúció magasabb összefüggései alapján gondolkodásra.

 

Az előző évi díjazottak nevében Varga Béla, a Borsodchem Zrt. HR- és kommunikációs igazgatója köszönti az újonnan díjat kapott cégek képviselőit és családtagjait.

 

Ferenczi Gergely, az Opten Kft. céginformációs üzletág igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy hatalmas előnyt fognak élvezni az üzleti etikai díjazottak az ESG világában.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Kisvállalat kategóriában” a

Cudy Future Kft.

A nyíregyházi székhelyű cég egyszemélyes tulajdonosa 2010-ben alapította a céget, melynek dolgozói létszáma 14 fő, árbevétele 273 millió forint. Családi vállalkozás. A vállalkozás 2010 óta fejleszt, gyárt és forgalmaz környezetbarát mosószereket, tisztítószereket természetes alapanyagok felhasználásával Naturcleaning és Csepke baby márkaneveken.

A vállalkozás célja, hogy környezetbarát termékeikkel hozzájáruljanak a tiszta, egészséges otthon és munkakörnyezet kialakításához, miközben a lehető legkevesebb teret vonják el az élővilágtól és folyamatosan csökkentik a társadalom ökológiai lábnyomát.

A termékfejlesztéseket fontos alapértékek irányítják a kezdetek óta. A terméknek a lehető legkisebb legyen a környezeti terhelése a teljes életciklust vizsgálva. Már az első termékek is szőlőmagolajból, levendulából, kukoricaolajból készültek. Aztán tovább bővült a kör számos hazánkban is termő növényi alapanyagokkal. 12 éve működik flakoncsere programjuk, a használt flakonokat visszavásárolják és újratöltik.

Gyártásukat, fejlesztésüket fejlett integrált irányítási rendszerekkel végzik. A környezetbarát termékeik értékesítése helyi vásárló közösségekben, vásárokon, bioboltokban, bio-nagykereskedésekben, s több nagykereskedelmi láncba beszállítással történnek. Saját webáruházat is működtetnek. Több mint 200, zömében saját terméket forgalmaznak.

Munkaadóként a kisgyermekes anyukák kiemelten megbecsültek. Az óvodai, iskolai érkezés-távozáshoz rugalmasan alakítják az anyukák munkaidejét. Rendszeresen szerveznek céges összejöveteleket, támogatják munkatársaik személyes fejlődését.

A cég tulajdonosának célja, hogy jó példákkal, praktikákkal tudatosságra edukálja a fogyasztókat, munkatársait és a vállalkozásokat. Hiszi, hogy ha megmutatjuk ez embereknek és vállalkozásoknak, hogy van etikus, az életet tisztelő, fenntartható út, az változást indít el egy élhetőbb világ felé. Programjaikban számos vásárlói tudatosságnövelő, túlfogyasztás elleni kommunikáció található. A tulajdonos szerepléseket, mentorálásokat vállal a körforgásos gazdaság és fenntarthatóság témakörben.

A cég fenntartható beszerzési folyamatot működtet, amely során megvizsgálja, a lehetséges alapanyag milyen hatással van az emberre és a környezetre, földrajzilag milyen messziről érkezik, miből készül, hogyan készítik, s hogy a beszállító cégnek milyen vállalásai vannak a fenntarthatósággal kapcsolatban.

A cég szívügye a társadalmi szerepvállalás. Megalakulása óta számos civil szervezetet támogatott és támogat, amelyek hátrányos helyzetű családok, gyerekek, hajléktalanok, kóbor állatok megsegítésében dolgoznak. Számos Innovációs díjat nyertek, valamint a Naturcleaning márka az első Green Brand díjas magyar fejlesztésű tisztítószer.

A cég gondolkodásmódja, hitvallása és saját fejlesztésű termékei teljes szimbiózisban vannak egymással. Minden tettük egymással összefonódik a fenntartató fejlődés ernyője alatt. Minden cselekedetük közös nevezője a felelősség az élő környezet iránt. Igazán és szívből, eredendően etikus cég!

A díjat átvette Kulcsár Ildikó tulajdonos-ügyvezető Demcsák Mária díjalapítótól és Losonczi Istvántól, a Losonczi Innovation Kft. ügyvezetőjétől.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Kisvállalat kategóriában” a

Futár.hu Logisztikai Kft.

2006-ban alapított családi vállalkozás, már lezajlott utódlással. Apjától vette át a céget a fia, aki már egyetemistaként elkezdett dolgozni az édesapja által vezetett cégnél. Főtevékenységük a futárpostai szolgáltatás, nettó árbevételük 618,5 millió forint. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 20 fő.

Mottójuk: „Örömet szállítunk!” Értéknyilatkozatuk, céljuk, küldetésük is ezt tükrözi vissza. Alázatos ügyfélközpontúság, a megrendelői elégedettségre építő, megbízhatóságot sugárzó értékrend, melyet az apjától kapott és visz tovább az utód, az első számú vezető. A mai napig is az apja a mentora. A felelősségbe is belenőtt, sokat tesz a munkavállalóik és alvállalkozóik családjai hosszú távú boldogulásáért. A cég fejlődését az általa vezetett csapattal a korábbi értékek megőrzésével viszi előre. Az apjától örökölt értékrendbe, vállalati kultúrába az elmúlt 3 évben sikeresen építette be a számára fontos új elemeket: tudásmegosztás, közös ünneplés, rövid közös szünetek, társadalmi felelősségvállalás.

Munkatársaik közül sokan az adott munkakör kialakulásától kezdetektől a cégnél dolgoznak. Azonosultak a vállalati kultúrával. Valódi csapatot alkotnak, egymásra tekintettel, segítve a hirtelen jött gondok megoldását. A vezetőség a munkatársak vezetésére, a csapat építésére, támogatására, motiválására és fejlesztésére fókuszál a feladatok menedzselése helyett.

A szállítási feladatokat alvállalkozó kollégák végzik. Ők ugyanúgy a csapat elkötelezett tagjai, a csapatépítő programokon is ott vannak. Őket is ünneplik, jutalmazzák az elért eredmények okán. Több futár, aki önfoglalkoztató egyszemélyes vállalkozással kezdte az együttműködést, mára már saját flottával rendelkező partnerük.

„Ha kellően hosszú távon gondolkodunk és az értékteremtést tekintjük elsődlegesnek, akkor egyszerűen feloldható a profit-maximalizáció és a fenntartható fejlődés elvei közötti látszólagos ellentét.” – vallja az első számú vezető.

Apa és fia együtt konzervatív pénzügyi szemléletet képviselnek, ezért a cég likviditása kiemelkedő. A cég eredményét megőrzik, évről évre gyarapítják, annak érdekében, hogy garantálni tudják mind alkalmazottaik jövedelmi biztonságát, mind ügyfeleik csomagjainak értékfedezetét. Kiemelt figyelmet fordítanak az ügyfelek igényeinek kiszolgálására. Ez az egyik legerősebb védjegyük.

Hátrányos helyzetű gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak elsősorban szállítási feladatok megoldásával. Számos szép példával igazolják elköteleződésüket, felelősségvállalásukat. A segítő projektekben a cég összes munkatársa részt vesz alvállalkozók bevonásával is.

Saját autóflottával nem rendelkeznek. A csomagolás terén figyelnek oda erősen a környezeti szempontokra. Az elmúlt években felépítették országos lefedettségű gyűjtő rendszerű szolgáltatásukat, ahol egyszerre több csomagot tudnak mozgatni, így sokkal kisebb az egy csomagra jutó környezeti terhelés. Minden kiszállított küldeményükkel kapcsolatban elérhető szolgáltatás a csomagolóanyag visszaszállítása és szelektív kezelése.

A logisztikai cég betonerős értékrendre épül, ami apáról fiúra szállt. Az emberi tisztesség erős felelősségvállalással párosul. A csapattagok munkája is visszatükrözi ezt az értékrendet, ami a másik ember és a környezet tiszteletén alapul. Érdemesek az üzleti etikai díjra.

Takács Mihály ügyvezető a díjjal a kezében. A díjat Katonáné Domonics Ágnes, a Marso Kft. HR vezetője és Kelly Róbert, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezetője adták át neki.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Kisvállalat kategóriában” az

Info Sierra Kft.

Főtevékenysége a számítógépes programozás. Magyarország első felhő alapú társasházi ingatlankezelő szoftverének, az eHÁZ.hu-nak a jogtulajdonosa, software és service szolgáltatója. A budapesti székhelyű, 2007-ben alapított cég idén elérte a 240 millió forintos árbevételt, 11 alkalmazottal. Két magánszemély 50-50 %-os tulajdonában van.

Az egykori gimnáziumi osztálytársak és mindenkori cégtulajdonosok véletlenül szembesültek a közös képviselők átláthatatlan közösköltség-elszámolásával. És azonnali választ kerestek rá. Mivel már a gimnáziumban weboldal fejlesztéssel foglalkoztak, minden belső erőforrásuk rendelkezésre állt hozzá. Addigra már több mint száz hazai és világmárka webes, majd mobilos megjelenésén dolgoztak együtt. Legjobban szerették a Betegszoba.hu-t, ahol a betegek az orvosokkal összekapcsolódhattak kórtörténeteik és a tünetek alapján. Ezt saját maguk üzemeltették, mint a Technokrata.hu, vagy a Táblamagazin.hu szolgáltató site-okat. Gyakorlatilag startupok voltak, sok kísérlettel, kutatással foglalkozva. Sok terméküket értékesítették.

Jól működő társasházi szoftverük neve eHÁZ. A tökéletesítéshez évekig dolgoztak azon, hogy megismerhessék a társasházkezelői szakma részleteit, mindennapjait. 2023-ra az eHÁZ Magyarország első és legnagyobb társasházi ingatlankezelő platformjává vált, melyet közel 1000 társasházkezelő, 12 000 társasház és 320 000 ingatlan használ nap mint nap.

Mint tulajdonosok, nagyon büszkék arra, hogy vállalatukat csak belső forrásokból finanszírozzák a kezdetek óta. A cég alapfilozófiája szerint hideghívások és agresszív piaci terjeszkedés nélkül, célzott sajtó- és konferencia megjelenésekkel juttatták el terméküket a célpiac számára.

Az eHÁZ forráskódja a kezdetektől kezdve natív, saját keretrendszerben van megírva, annak érdekében, hogy a potenciális kibertámadások sikerességének esélyét minimalizálják. Jelenleg az ország társasházi ingatlanjainak 20%-át egy szerverről szolgálják ki. A szerverkihasználtság csúcsidőben nem éri el a 10%-ot sem. A jól megírt forráskód miatt rengeteg energiaköltségtől kímélték meg az ügyfeleket. Egyiknek sincs szüksége saját szerverek üzemeltetésére.

A rendszerükből a havi közös költség előírástól kezdve az éves költségtervig és mérlegig minden előállítható és elküldhető elektronikusan a lakástulajdonosok számára. A szolgáltatás alacsony havidíjas, melynek listaára az elmúlt 16 évben mindösszesen 20 százalékkal nőtt. S a fejlesztés folyamatos. A számlázást és a könyvelést az eHÁZ-zal a társasházi piacon a legelsőként automatizálták.

Az évente 3-4 alkalommal megrendezett 80-100 fős eHÁZ FÓRUM rendezvényeinkre ingyenesen fogadják az ügyfeleiket és munkatársaikat. A fejlesztések edukálásán túl a jogszabályi, szabályozási környezetre is felkészítik a partnereiket. Nem ritka az 1000 fős részvétel. Újságot, szaklapot is készítenek THT – Társasházi Háztartás címen.

Társadalmi munkában 2023-ban az Igazságügyi Minisztérium számára idén átnyújtották a készülő új társasházi törvényhez a szakma által összeírt törvényjavaslatokat annak érdekében, hogy az immáron 20 éves társasházi törvény a XXI. századi kihívásokra is tudjon választ adni Társadalmi felelősségvállalásuk is a társasházakat helyezi középpontba. Egyesületeket szerveznek, nemzetközi szinten is betagozódtak a szakmai fejlődésbe. Díjakat alapítottak és adnak át a közös képviselőknek.

Az ukrajnai menekültek számára tartós élelmiszereket, laptopokat, ingyenes informatika oktatást, kerékpárokat és több hónapi lakhatást is biztosítottak saját ingatlanjaikban a cég tulajdonosai. Tulajdonosaik az alma materükbe rendszeresen visszajárnak vendégórákat tartani. A cég számos magas rangú szakmai díjat kapott már.

A kisvállalat gyakorlatilag startupként, a digitális szakma innovátoraként a legnagyobb projektjével, az eHÁZ-zal felvállalta a társasházkezelői szakma felemelését, digitalizált működését, szakmai érdekképviseletét, oktatását, fejlesztését és informálását. Ügyfelei kiszolgálásán, a nekik nyújtott szolgáltatásainak korszerűsítésén keresztül bizonyítja a társadalmi felelősségvállalását, szakmai szerepvállalását és a környezet iránti elköteleződését. Megérdemli az üzleti etikus vállalat jelzőt.

Schwindt Péter, az Info Sierra Kft. ügyvezetője és Dén Mátyás András tulajdonostárs megköszönik a díjat.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert  „Középvállalat” kategóriában a

BEPATECH Kft.

A 2000-ben alapított vállalkozás gőzfejlesztőket és mosodaipari gépeket forgalmaz és szervizel. A 16 főt foglalkoztató újlengyeli cég árbevétele 1 milliárd 652 millió forint volt 2022-ben.

Az osztrák családi vállalkozásként indult cég ma már 100 százalékban magyar tulajdonban van. Az elmúlt években folyamatosan vezették be azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak az etikus működéshez. A munkavállalók munka-magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében munkatársaiknak és társaiknak is díjmentesen segítik az ismeretterjesztő, lelki egészséget támogató előadásokon való részvételt vagy ilyen témájú könyvek vásárlását. Ha valaki úgy érzi, hogy pszichológus, mentálhigiénés szakember vagy terapeuta segítségére lenne szüksége, anyagilag támogatják a részvételt.

Bevezették a rugalmas munkarendet és a home office-t a munkavállalói igényeknek megfelelően. Alulról jövő kezdeményezés hatására az ügyfélkapcsolatot tartó kollégák panasz- és stresszkezelési tréningen, az értékesítő kollégák kommunikációt fejlesztő tréningen vehettek részt. Jelenleg futó képzésük a konfliktuskezelést célozza. Családbarát intézkedéseikért 2018-ban pályázat útján elnyerték a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Az év családbarát vállalata címet, 2022-ben pedig megkapták a Családbarát Mentor Vállalat díjat.

Több mint 30 éve arra törekszenek, hogy a fellelhető legjobb minőséget képviselő gyártók termékeit értékesítsék partnereiknek. Havi rendszerességgel minőségbiztosítási kérdőívvel mérik a forgalmazott márkákkal való ügyfélelégedettséget, és ha kell, ennek alapján változtatnak a forgalmazott berendezések körén. A reklamációk kezelését dedikált munkatárs végzi, a szervizszolgáltatás a hét bármely napján és időszakában elérhető.

Társadalmi felelősségvállalás programjuk részeként támogatják a cég telephelyén működő szociális intézményeket. Minden évben másik intézményt választanak, hiszen mindenhol jól jön a segítség, legyen az iskola, vagy egyéb szociális ellátást biztosító intézmény. Az ügyfeleik szavazatai alapján két intézménynek adományoznak minden évben. 2022-ben díjmentes Családbarát Mentorprogramot hirdettek kisvállalatok számára.

Nyolc éve kötelezték el magukat a környezet megóvása mellett: az iroda akkori igényének 100 százalékára szereltettek fel napelemeket, amelyet idén 80 százalékkal bővítettek, hogy továbbra is megújuló forrásból fedezzék az elektromos felhasználásuk 100 százalékát. Hőszivattyús fűtő-klíma rendszerrel és elektromos autóval is védik a környezetet.

A pályázó legtöbb kezdeményezését a tudásmegosztás erejébe vetett hite járja át. A cégben a munkavállalókért tettek színvonala, sokszínűsége és a vállalkozás társadalmi szerepvállalása nagyon erős. Méretükhöz képest sokat tesznek az etikusság jegyében és ezt az elköteleződésüket igyekeznek más cégeknek is továbbadni.

Horváth Vitéz Éva, a BEPATECH Kft. marketingmenedzsere átveszi a díjat Gellér Róberttől, a a Gelbert Eco Print Kft. ügyvezetőjétől.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert  „Középvállalat” kategóriában a

Prolan Zrt.

A budakalászi cég főtevékenysége a közmű és a vasúti szektor helyi és centralizált automatizálási, irányítástechnikai igényeinek kielégítése, új, hatékony technológiák fejlesztése, alkalmazása. Előző lezárt évi árbevétele 4,2 milliárd forint. Dolgozói létszáma 177 fő. Alapításának éve 1990, részvénytársasággá válásának éve 1997. A cégstruktúra mögött magánszemélyek, a cég dolgozói és az alapító mérnöki csapat található. De alapvetően a nagy múltú MMG 10 mérnöke.

A cég tulajdonosi körét mindmáig meghatározó módon az a fejlesztő mérnökcsapat, több mint tíz fő alkotja, akik az alapítást megelőzően is munkatársakként dolgoztak együtt (a néhai, nagy tekintélyű MMG Automatika Számítástechnikai főosztályán) és az alapítást követően is kulcsemberei voltak a cég működésének. Alapításkor fő küldetésnek az számított, hogy a maroknyi csapat egy szűk vertikumban a csúcsra jusson és megmutassa a szakmának és a széles világnak, hogy a magyar mérnök legalább olyan jót tud alkotni, mint a nyugati világ jóval több műszaki és üzleti lehetőséggel rendelkező mérnökei. Ezt a küldetést az elmúlt évek során a cég beteljesítette.

A cég működése során a profit sosem volt cél, mindig eszköz, mindig a fejlődés és a munkahelyek megőrzésének eszközeként tekintett rá a tulajdonosi kör. A profit a működésbe forgott vissza, nem vették ki. A munkatársakra, az emberi tényezőre, mint megkülönböztetett értékre tekint a cégvezetés és a juttatások, fizetésemelések vagy csapatépítő programokról való döntés során sem a megtérülésszámítás, hanem a közösség erejének megőrzése, az együvé tartozás a meghatározó szemlélet. Az alapítók ma már a nyugdíjas korba lépve is jelen vannak a cég életében, ápolják azokat a személyes kapcsolatokat, amely által a cég hitelessége, személyessége, család- és emberközpontúsága naponta megtapasztalható.

Az ágazati átlagtól messze elmarad a fluktuációs mutatójuk. A munkavállalókkal szembeni törődésük, példamutatásuk követendő. Elkötelezettek a jó ügyek, a humanitáriusság, a jótékonyság és a körülöttük élőkkel való pozitív kapcsolat kialakítása iránt, és figyelembe veszik azoknak a közösségeknek az érdekeit, ahol működnek. Se vége, se hossza az adakozásuknak. Felsorolni most nem tudjuk. Ugyanígy hosszú a cég által szervezett gyűjtések listája is.

Társadalmi szerepvállalásuk is szívbéli ügyekért folyik: véradás, állatok menhelye, és az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amelyből kiveszik a részüket. A cég aktívan hozzájárul környezete megóvásához.Vázlatpontokban: faültetés a helyi iskolákban, műanyag üvegek és kulacsok lecserélése, szelektív hulladékgyűjtés, rendszeres környezetvédelmi hírlevelek szerkesztése, küldése, kávézacc gyűjtése, elemgyűjtés, papírmentes vállalat stb.

Az alapítók ambíciója, jelleme, elkötelezettsége nyomja rá még mindig a bélyegét a már ultramodern, de belül régimódi emberséget hordozó cégre. Szívből elkötelezettek a fenntartható üzleti gyakorlat és a környezetvédelem iránt, és folyamatosan törekszenek az életképes jövő megőrzésére. A cég tisztessége, hitelessége, példamutatása alapján mindenképpen érdemes az üzleti etikai jelző viselésére!

Mráz Dániel, a Prolan Zrt. vezérigazgatója vette át a díjat Varga Erikától, a Deutsche Telecom TSI Hungary Kft. Complience Officer-étől és Kelly Róberttől, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezetőjétől.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert  „Középvállalat” kategóriában a

Techniq 2000 Kft.

Az 1989-ben alapított erősáramú villamos termékek kis- és nagykereskedelmével, villamos tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cég pécsi székhelyű, 49 főt foglalkoztat és 3 milliárd forintos árbevételt ért el a múlt évben. 11 fő magánszemély tulajdonosa van.

A cég tulajdonosainak többsége napi szinten részt vesz a cég operatív irányításában. Néhányuk alkalmazotti munkájának elismeréseként vált tulajdonossá. Alkalmazottaik jelentős hányada felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A cég 2006-ban barnamezős beruházás keretében létrehozta pécsi központi telephelyét. A hőszivattyús fűtéssel, klímával, jelenlét érzékelős világítással rendelkező irodák és műhelyek a korszerű informatikai rendszer, a modern gép- és eszközpark, illetve munkavédelmi ellátás kiemelkedő és a fenntarthatóságot is messze figyelembe vevő munkakörülményeket biztosítanak a dolgozók számára.

A gazdasági környezetnél magasabb jövedelmek, egységes béren kívüli juttatások, eredményfüggő prémium fizetések a jellemzők. A cég vezetőinek döntő többsége a hosszabb idejű foglalkoztatottság különböző szintjeiről emelkedett jelenlegi pozíciójába. A cég viseli dolgozói szakmai kamarai tagsági díjait, biztosítja és ösztönzi a szakmai konferenciákon, továbbképzéseken való részvételüket. A cég egy ausztriai sícentrumban – saját építésű és tulajdonú üdülőboxokban – egész évben önellátós pihenési lehetőséget biztosít dolgozói és hozzátartozói számára.

Beruházási döntéseikben a fenntartható fejlődés szempontjai nagyon ritkán látható, kivételes prioritást kapnak. A díj történetében is egyedülálló! A környezeti hatások csökkentése érdekében folyamatosan korszerűsítik a telephely és irodáik, raktáraik, műhelyeik energetikai rendszerét. Üzleti stratégiájukban meghatározó az anyag- és energiatakarékos termékek és technológiák forgalmazásának és alkalmazásának prioritása. Importtermékeikben ez erősen tükröződik. Romániában leányvállalatuk van.

A tulajdonosok közül többen részt vesznek a területi szakmai és gazdasági kamarai szervezetek munkájában, aktív kapcsolatot tartanak a PTE műszaki karával. A cég alapítása óta követett célkitűzése szerint a villamos szakma legkorszerűbb, kiemelkedő minőségű termékekkel és szolgáltatásokkal való ellátására törekszik. Kiemelt szempontként tekint az anyag és élőmunka takarékosságra, a keletkező hulladék minimalizálására.

Mérnökeik által 3D-ben megtervezett, gyárilag előszerelt, hulladékmentes, a változó áramellátási igényekhez előre felkészített megoldásuk nagy minőségigényű világcégek vevői elégedettségét is elnyerte. A cég 2000-től ISO 9001 és ISO 14001 minőség- és környezetirányítási rendszert működtet.

A cég alapítása óta aktív tagja a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Részt vesz több klaszter munkájában. Mérnökei valamennyien tagjai valamelyik szakmai kamarának, egyes időszakokban kamarai funkciókat is elláttak. Rendszeres kapcsolatot tartanak a Pécsi Tudományegyetemmel, azon belül elsősorban a műszaki kar villamos tanszékével.

A cég lehetőségeihez mérten, vagy inkább jóval túl a megszokott arányokon rendszeresen támogat alapítványokat, civil szervezeteket. Nagyon hosszú a lista. A COVID idején a cégekhez intézett felhívás eredményeképpen beérkezett támogatási összeg közvetlenül az ápolást segítő eszközök beszerzését tette lehetővé több mint 10 mFt értékben. Munkakörnyezetének fűtését, klimatizálását hőszivattyúkkal biztosítja, villamos energia igényének döntő hányadát saját forrásból telepített rendszer adja. Saját tulajdonú pécsi telephelyein, illetve a bérelt budapesti telephelyükön saját erőből létesítettek napelemes rendszert.

A mérnöki szolgáltató és kereskedő cég dolgozói tulajdonosi körének etikájából is adódóan a forgalmazott termékeiben és saját beruházásaiban, életvitelében, környezetével szemben tanúsított hozzáállásában mély elkötelezettséget mutat. A rászorulók segítését erőn felül felvállalja, mindenütt ott van, ahol segíteni tud. A profitérdekein túlmenően tisztességes, felelős és etikus. Megérdemli az etikus cég jelzőt!

Nagy László, a Techniq 2000 Kft. ügyvezetője középen a díjjal, mellette a díjátadók, Süle József, a Fétis Kft. ügyvezetője és Fischinger János, az ÉMK Kft. kereskedelmi vezetője.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Nagyvállalat” kategóriában az

ALTEO Nyrt.

A 2008-ban 249 millió 143 ezer forintos jegyzett tőkével megalakult, magyar tulajdonú vállalat a BÉT-en Prémium kategóriában jegyzett komplex energetikai szolgáltató cégcsoport. Főtevékenysége: megújuló, valamint földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelés és kereskedelem, energetikai szolgáltatások és fejlesztések. A bonyolult cégátalakuláson átment pályázó cég 24 milliárdos árbevételű volt 2022-ben. Cégcsoport szinten ennél lényegesen több. 307 főt foglalkoztat.

A cég tíz éve tagja a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezetnek (ifj. Chikán Attila vezérigazgató az elnöke is). A cégcsoport 2022. évi teljesítményével is elnyerte a BÉT „Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítás” díját, valamint a hazai energetikai szektorban elsőként szerzett független, nemzetközi ESG tanúsítványt.

A munkahelyi környezetet a munkavállalók visszajelzései alapján alakítják ki, éves képzési terv alapján támogatják az egyéni szakmai fejlődést: tanfolyamok, konferenciák, felnőttképzés, egyetemi oktatás tanulmányi szerződéssel, vezetőfejlesztési programok, stb). Sokféle béren kívüli juttatást adnak, online visszaélés-bejelentési rendszert működtetnek. A teljesítményértékelés részét képezik az etikai elvárások.

Meghatározó az Igazgatóság, ezen belül a vezérigazgató szerepe. Ifj. Chikán Attila vezetése alatt a cég Magyarország egyik vezető energetikai vállalatává nőtte ki magát. Sokat mond, hogy a vezérigazgató az UNICEF Magyarország felügyelőbizottsági tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság Fenntarthatósági szakosztályának elnökségi, valamint az MTA Fenntartható Fejlődés elnöki bizottságának tagja. Irányítása alatt 2022-ben elkészült a cégcsoport Fenntarthatósági Stratégiája is.  Előnyben részesítik a hazai beszállítókat, pozitívan értékelik a fenntarthatósági szempontokat. Elvégzik a partnerek compliance vizsgálatát, a kockázatos céget kiszűrik.

Társadalmi felelősségvállalásuk rendkívül erős. Óbuda Békásmegyer Önkormányzat példaértékű, hiánypótló Civil Üzleti Iskola kezdeményezésébe kapcsolódtak bele. Tizenhárom társadalmi, környezetvédelmi célokat megvalósító kerületi portfólió is létrejött. A cég vállalati jó gyakorlatokkal és a helyszín biztosításával támogatta a programot. Saját CSR programjukat a sokszínűség és a gazdasági szemléletű segítség jellemzi.

Az ALTEO Csoport portfólióját 22 (saját tulajdonú és üzemeltetett) erőművi egység alkotja, a beépített villamos teljesítményének több mint 50%- át megújuló erőművek adják. A környezetvédelmi megfelelőség biztosítására vonatkozó feladatokat Integrált Irányítási Rendszer (IIR) garantálja. Kiemelt feladat a vállalat környezetterhelésének minimalizálása. Folyamatosan csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. Céljuk a megújuló energiaforrások és a földgáz erőművek olyan arányának kialakítása, amely kellő rugalmassággal kiegyenlíti az időjárásfüggő technológiák egyenetlen termelését. Az ALTEO Csoport jövőre vonatkozó stratégiájában kiemelt cél a hulladékgazdálkodás továbbfejlesztése, prioritást adva a biodiverzitás, a földhasználat, a természeti értékek megóvása, a környezet védelme ügyének.

A tőzsdén jegyzett cég, illetve a cégcsoportjuk magas fokú etikai elkötelezettséggel bír. A fenntarthatósággal, átláthatósággal kapcsolatos törekvéseiket rengeteg tettel, projekttel, és társadalmi szerepkörök vállalásával bizonyítják. Az energetikai ágazatban betöltött szerepe a hazai tulajdonlású cégnek, cégcsoportnak jelentős. Etikusságuk a fenntartható fejlődésért tetteikben kétséget kizáróan bizonyított, elismerésre méltó.

Simon Anita, az ALTEO Nyrt. vezérigazgató-helyettese középen a díjjal. Körbeveszi László Ervin díjalapító és Kelemen Viktor, Bureau Veritas Magyarország Kft. ügyvezetője.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Nagyvállalat” kategóriában a

Büttner Kft.

Az 1992-ben Nagyatádon alapított családi vállalkozás fő tevékenysége a fémmegmunkálás. Jelenleg 245 főt foglalkoztat, 2022-ben 6 milliárd 647 millió forint árbevételt ért el. Tulajdonosai: dr. Büttner Tamás Antal és Beleznai László. Az idén generációváltás történt: dr. Büttner Tamás Antal mellett fia, Büttner Tamás Gábor is ügyvezető lett.

A több mint 30 éves cég piacvezető a hazai szerszámlapgyártás, illetve a gépipari precíziós és nagyméretű alkatrészgyártás, CNC megmunkálás területén. Európában is ismert, árbevételének 66%-át exportból realizálja.

A cégvezetés elkötelezett az etikus üzleti értékek iránt. Elsődleges az alkalmazottak iránti felelősség. Rendszeres a vezetőség és a dolgozók közötti közvetlen párbeszéd. A támogatások és alkalmi juttatások köre bőséges. Az utánpótlás érdekében részt vesznek a duális képzésben. (szakmunkás, technikus, mérnök-képzés). Sportolási lehetőségekkel és csapatépítő tréningekkel támogatják az egészséges életmódot.

A cégvezetésre jellemző a szociális érzékenység. Etikai magatartásukat tulajdonosi jogosítványaik gyakorlása közben is meghatározza, hogy családi vállalkozásról van szó. A cégalapító dr. Büttner Tamás Antal, üzemmérnök, közgazdász doktor és ergonómiai szakember a helyi közösségért tett kimagasló eredményéért megkapta a Nagyatád Város díszpolgára címet. Fia, Büttner Tamás Gábor ügyvezető gépészmérnök végzettsége mellett ESG szakképesítéssel is rendelkezik. A családon belüli sikeres generációváltás a digitális kompetenciák nagyobb mértékű integrációját is eredményezi.

A cégvezetés kényesen ügyel a tisztességes üzleti versenyre. A termékek és szolgáltatások minőségére nagyon ügyelnek. Képezik a beszállítóikat, ellenőrzik az ügyfeleik megbízhatóságát. Az idén már az ISO27001 és TISAX Információbiztonsági tanúsítványok megszerzését tűzték ki célul.

Hivatásuknak tekintik a társadalmi szerepvállalást, sokszínű támogatási tevékenységük beépült a helyi közösség életébe, a város kulturális és sport életébe, a szociális és oktatási intézményeinek működésébe. Közösségépítő törekvéseiket számos állami és társadalmi kitüntetés ismeri el. Aktív tagjai a fontos szakmai szervezeteknek is.

Fokozott figyelmet fordítanak a cégen belüli környezetvédelemre és hulladékgazdálkodásra. Csak jelzésként említünk néhányat a sokféle intézkedésből: szelektív hulladékgyűjtés, papírmentes iroda, többször használatos raklapok, törlőkendők, szakszerű veszélyes hulladékgyűjtés, acélhulladék értékesítés, környezetbarát kenőanyagok, takarékos fényforrások, emissziós értékek betartása, napelemek, elektromos autók és töltőállomás, optimális szállítási útvonalak, stb.

Családi vállalkozásként példaértékű a sikeres generációváltás, ami a hagyományos értékrend megőrzésével, az etikus magatartás továbbvitelével történt. Sokat tesznek azért, hogy a beszállítóik, a partnereik is síkra szálljanak azokért a célokért, amelyek számukra fontosak mind az üzleti világban, mind a környezetükben. A cég vezetői hisznek abban, hogy tevékenységük javára válik a régiónak és az országnak. Méltók az üzleti etikai díjra!

Büttner Tamás Gábor, a Büttner Kft. ügyvezetője megköszöni a díjat az alapítóknak.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Nagyvállalat” kategóriában a

MagNet Bank Magyar Közösségi Bank Zrt.

Bankként elsőként kap díjat a hazánkban jelenleg egyetlen független közösségi bank, amely 100%-ban magyar tulajdonban van. 2008. márciusában alakult meg, ezen a néven 2010 óta működik. Főtevékenysége egyéb monetáris közvetítés, amelyet nyolc városban 400 dolgozóval lát el. Hazai piaci részesedése alapján a 9. legnagyobb bank. Nettó árbevétele 2022-ben 36,9 milliárd forint volt. A tulajdonosi kört az FZS Mag Investment Kft, a ROA Mag Investment Kft., Fáy Zsolt, valamint Rostás Attila János alkotják.

A bank 2016 óta tagja a Global Alliance for Banking on Values (GABV), független bankokat és takarékszövetkezeteket tömörítő nemzetközi nonprofit szervezetnek, amelynek elsődleges célja a bankrendszer átláthatóbbá tétele és a gazdasági, társadalmi, környezeti fenntarthatóság. Ügyfeleik világszerte tudatos fogyasztók. A bank etikus és felelős üzleti magatartásával ebbe a körbe illő klasszikus pénzintézet. Prudens módon működik, közösségépítő tevékenységet folytat, és hisz abban, hogy az emberek szerényebb megtakarításaikkal is jelentős változásokat érhetnek el.

A bank mottója: „Feleljünk meg annak, aminek kötelező és csináljuk azt, amiben hiszünk!”

Barátságos, gondoskodó légkörű, keresett munkahely hírében áll. Az idén tavasszal csatlakozott a Sokszínűségi Kartához. Értékelik a munkavállalói kezdeményezőkészséget (pl. ösztönzőrendszer, termékfejlesztés), s működik a Munkavállalói Résztulajdonosi Program, amely a munkatársak testi és mentális egészségmegőrzést is támogatja.

A bank székháza sem átlagos: változatos programokat kínáló, zöld növényekkel teli közösségi tér, ahol bankolni is lehet. A zöld gondolat valódi tartalmat takar, például minden új ügyfél után elültetnek egy fát. Tudatosan keresik a kapcsolatot a valódi társadalmi értéket létrehozó, illetve kiemelten környezettudatos vállalkozásokkal. Elutasítják környezetkárosító, az emberi jogokat sértő vagy a fenntartható fejlődéssel ellentétes tevékenységet végző vállalkozások finanszírozását. Kezdettől fogva az ún. ’Triple Bottom Line Impact’ (Környezeti, Társadalmi, Gazdasági hármas eredményhatás) megközelítéssel dolgoznak, olyan beruházásokra, tevékenységekre helyeznek ki forrásokat, amelyek hozzátesznek a világhoz. Különleges mérőmódszer segítségével számszerűsítik a finanszírozott projektek gazdasági, környezeti és társadalmi hatását.

Környezetettudatos törekvéseik a bank kihelyezett hitelein keresztül is érvényesülnek: a 2022-ben a teljes vállalati hitelállomány tevékenysége 60%-kal kisebb CO2-kibocsátással járt, mint a hazai bankok átlaga. „Zöld” termékeik közül kiemelendő a „zöld hitelcélokra” adott személyi kölcsön konstrukció, vagy a civil szervezeteket egyénileg támogató és/vagy civil szervezetnél dolgozó ügyfelek kamatkedvezménye, a speciális Mentor Plusz és a Szféra Plusz Betétek program.

A civilek bankja szeretne lenni Magyarországon. Ennek érdekében a bank közösségi területtel foglalkozó szakértői a nonprofit partnereknek rendszeresen tartanak szervezetfejlesztő tanácsadást és képzést. A társadalmi szervezeteknek több speciális, közösségi megközelítésű támogatási programot alakítottak ki.

A bank már nagyon régóta zászlóvívője a fenntartható fejlődésnek. Minden projektjüket áthat a felelősség. Közösségi bankként az ügyfeleivel és a környezetével szemben is edukál, együttműködik, közösen teszi a dolgát a fenntartható fejlődés, a környezet megóvása és a tudatos pénzügyi magatartás területén. Az ügy iránt alázattal, csendesen. Üzleti etikai díjat érdemel.

Kiss Oszkár, a MagNet Bank Magyar Közösségi Bank Zrt. kockázatokért felelős igazgatójának Fábián Mónika, a Deutsche Telekom TSI Hungary Kft. Head of Transformation officere és Miterli György, a Pannon Guard Zrt. igazgatója adták át a díjat.

 

2023-ban Üzleti Etikai Díjat nyert „Nagyvállalat” kategóriában a

Civita Group Nyrt.

A monostorpályi élelmiszeripari családi vállalkozás 1992 óta működik. A kukoricafeldolgozással foglalkozó nagyvállalat 48 fővel 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el 2022-ben.

A 30 éves cégcsoport sikerének kulcsa a folytonos innováció és megújulási képesség, a piaci igényekre adott hatékony és gyors válasz. Bevételének kétharmadát ma már az export adja; a cég logójával ellátott tésztákkal, kukoricaolajokkal, lisztekkel találkozhatunk Angliában, a Benelux államokban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Macedóniában és Litvániában is a boltok polcain.

A családfő, cégalapító hitvallása szerint: „A jövő azé, akié a képzett munkaerő.” Ennek szellemében kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek munkatársaik továbbképzésére. A szűken vett szakmai tréningek mellett környezeti és fenntarthatósági alapismeretek témájú oktatást is szerveznek. Céljuk, hogy a cég vezetése számára kiemelkedő környezetvédelmi küldetést a munkavállalók is magukénak érezzék. Elnyerték a K&H családi vállalkozások kiválósági díját környezetvédelmi fenntarthatóság kategóriában.

Hitük szerint a társadalmi felelősségvállalásnak a vállalat fő tevékenységéhez kell kapcsolódnia, ezért rendszeresen juttatnak el a termékeikből összeállított élelmiszercsomagokat rászorulóknak jótékonysági szervezeteken és alapítványokon keresztül.

A társadalom edukációja szintén fontos eleme a felelős vállalati magatartásuknak. A társaság igyekszik a beszerzési, feldolgozási és gyártási tevékenysége során a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni. A vállalat célja, hogy zöld kibocsátói minősítést szerezzen. Termékeik helyi alapanyagból készülnek és a farm-to-table termelési folyamatnak köszönhetően garantáltan adalékanyag-mentesek. Legújabb innovációjukkal a környezetre káros eldobható műanyag termékek használatát csökkentik: a telephelyen jelenleg is előállított kukoricalisztből ehető poharat és tányért gyártanak.

A társaság felelős élelmiszeripai feldolgozóként és elkötelezett környezetvédőként törekszik arra, hogy gyártási tevékenységével a legkevésbé terhelje környezetet. Kiemelkedően felelős és etikusan működő vállalat. Méltó az Üzleti Etikai Díjra.

Vaszkó Gábor a Civita Group Nyrt. igazgatótanácsának elnöke és a díjátadók, Macher Márta, a Macher Zrt. elnöke, valamint Varga Béla, a Borsodchem Zrt. HR és kommunikációs igazgatója.

 

A díjazottak és a díjátadók csoportképe középen a két díjalapítóval, László Ervinnel és Demcsák Máriával.

 

A  22. Üzleti Díjátadó Gála támogatói: