Szlovákia üzleti szemmel

Szakmai konzultáció kkv-knak a szlovák üzleti környezetről

2013. június 6.

Tematika nyomtatása

Komoly perspektívája van a magyar vállalkozásoknak a szlovák piacon, ezt a gazdasági adatok is alátámasztják. Emellett a két ország javuló viszonya is arra ösztönözheti a magyar kkv-kat, hogy a hazai piacon kívül Szlovákiában is próbálkozzanak. Már most is intenzív a határ menti együttműködés Magyarország és Szlovákia között, és kormányzati cél, hogy ezek a kapcsolatok tovább erősödjenek. Természetesen nem pusztán a határ közeli vállalkozásoknak van keresnivalójuk Szlovákiában, hiszen az ottani piac még az ország viszonylag távoli sarkaiból is közelinek számít, és ráadásul azzal az előnnyel is bír, hogy a lakosság közel 10 százaléka magyarnak vallja magát, ami az üzletkötést éppúgy megkönnyíti, mint mondjuk egy kinti beruházás esetében a foglalkoztatást. A térségi gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználását, a határokon átívelő kereskedelmi és befektetési kapcsolatok építését  a Kárpát Régió Üzleti Hálózat is intenzíven segíti.

A piacbővítési döntésekhez, egy új piacon való sikeres megjelenéshez mindenekelőtt információkra van szükség. Az ezekhez a nélkülözhetetlen ismeretekhez való hozzájutást segíti  a BKIK és a Piac & Profit Szlovákia üzleti szemmel című szakmai konzultációja, amelyen a résztvevők választ kaphatnak felmerülő kérdéseikre. Az előadások szüneteiben egyéni konzultációra is lehetőség nyílik. Érdemes tájékozódni a lehetőségekről!


Szlovákia üzleti szemmel

Szakmai konzultáció kkv-knak a szlovák üzleti környezetről

 

Rendezők: BKIK IX. és XXVIII. osztálya és a Piac & Profit

Szakmai támogató: Kárpát Régió Üzleti Hálózat

Időpont: 2013. június 6. (csütörtök) 10.00-15.30
Helyszín:
BKIK Székház, Budapest, Krisztina körút 99.

Program:
10.00─11.00 Mihók Gábor,
a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Kassai Iroda vezetője és Horváth Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dunaszerdahelyi Iroda vezetője: A szlovák gazdaságról tényekkel. A magyar vállalkozók szlovákiai jelenlétéről, a tapasztalatok tükrében. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat küldetéséről, szolgáltatásairól. A hazai kormányzati segítségről. A szlovák pénzügyi, finanszírozási környezetről.

11.00─11.40 Janok Júlia, a Mark Plus ügyvezető igazgatója: A szlovák vállalkozási formák, a választást befolyásoló érdekrendszerek, a vállalkozás feltételei. Választás a tevékenység-kihelyezés, a kinti saját cég, vagy a vegyesvállalat között.

11.40─12.00 Konzultáció és kávészünet

12.00─12.40 Janok Júlia, a Mark Plus ügyvezető igazgatója: A szlovák adózás, a gazdaság szabályozási környezete, adminisztrációs terhek mértéke, fajtái. A két ország adózási környezetének összehasonlítása. A munkabérterhek eltérései. Milyen a szlovák adóhatóság hozzáállása? Az a bizonyos gépjármű-adó.

12.40─13.20 Konzultáció és ebédszünet

13.20─14.20 Dr. Schweig György, az Apeker Kft. ügyvezető igazgatója: A magyar vállalkozók szlovákiai jelenlétéről a tapasztalatok tükrében. Milyen a szlovák munkavállaló? Szlovák sajátosságok az üzleti kultúrában és a régiók eltérő fejlettségében. A szlovák vállalkozások fizetési és kereskedelmi morálja. A piacbővítési lehetőségekről.

14.20─15.20 Fórum az előadókkal  

Tornyosi István Nana Invest (pénzügyi szakértő): Finanszírozási lehetőségek Szkovákiában

Mihók Gábor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Kassai Iroda vezetője (a kkv-knak nyújtandó szolgáltatásokról)

Horváth Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dunaszerdahelyi Iroda vezetője (magyar kormányzati szervezetek segítségei)

Janok Júlia, a Mark Plus ügyvezető igazgatója (adózás, jog)

Dr. Schweig György, az Apeker Kft. ügyvezető igazgatója (üzleti, kulturális környezet)

 

A részvételi díj: 15.000.- Ft + Áfa/fő
A részvételi díj tartalmazza: egész napos ellátás, résztvevők listája, a rendezvényen elhangzó prezentációk.