Tarts egy kis digitális detoxot!

2020. augusztus 19. 14:54

Barta Zsolt

Számítógépre vagy mobiltelefonra tapasztott arccal kezded a reggelt és fejezed be az estét? Tudod milyen gyakran veszed fel a telefonodat, hogy ellenőrizd az értesítéseket? Nagy átlagban napi 144 percet töltünk a social media felületeken, és ehhez még több órányi egyéb internetes tevékenység társul. Itt már csak a detoxikálás segít!

A Dscout egy 2016-os kutatásában azt állapította meg, hogy egy átlagos felhasználó minden nap 2617 alkalommal érinti meg telefonját. És ez csupán az átlag, az extrém felhasználók akár több, mint 5400 alkalommal is telefonjukért nyúlnak egy nap folyamán. Ezek a számok hihetetlenek, pedig már azóta évek teltek el és sajnos az sejthető, hogy a számok csak még meghökkentőbbek lettek. Sőt, néhány tanulmány szerint az átlagos felhasználó 6 percenként ellenőrzi e-mailjeit is. Digitális-központú világunkban egyre inkább a technológia és a közösségi média határozza meg az életünket, amivel fizikai és mentális egészségünk nem tud lépést tartani. A közösségi platformokon való jelenlét és folytonos görgetés az elmúlt évtizedben egyre népszerűbb tevékenységgé vált. Noha többségünk rendszeresen használja a közösségi médiát, van egy egyre növekvő kis százalék, akik függővé válnak a közösségi oldalaktól, melynek következtében túlzott, vagy kényszeres használatot folytatnak.

A technológia negatív hatásai. Miért is kell szünetet tartanunk?
Azt veszed észre, hogy stresszel, ha már egy órája nem nézted meg az e-mailjeidet vagy nem mentél fel egyik közösségi média oldalra sem? Hiszed vagy sem, ez egy valódi rendellenesség jele: az úgynevezett Közösségi média szorongási rendellenességé (Social Media Anxiety Disorder). A kutatások szerint a közösségi média használata számos pszichológiai problémával jár, ideértve a szorongást, a depressziót és a magányt.
Viszkető, fájó szemekkel küzdesz? Már egy napot sem bírsz ki műkönny, szemcsepp használata nélkül? Ezek bizony annak a jelei is lehetnek, hogy túlerőlteted szemedet és túl sok időt töltesz a képernyő előtt. Testtartásodnak, szociális kapcsolataidnak, de szemednek sem tesz jót, ha egész nap a képernyőt bámulod. Egyszer a laptopot, aztán a tabletet, majd a telefont, közben a tévét, aztán újra a telefont. Ha mindig a közeledben van egy eszköz, nagy a kísértés, hogy megnézz ezt-azt, aztán végül órákig leragadsz.

detox összefoglaló kép 2

Miből maradunk ki igazán?
Folyamatosan stresszelünk azon, hogy valamiből kimaradunk (FOMO), miközben észre se vesszük, hogy amiből igazán kimaradunk az a fontos: a mély kapcsolatok ápolása és megtalálása. Azonban nagyon is észszerű, hogy ahelyett, hogy a mögötted ülő ismeretlennel kezdenél beszélgetést, inkább a telefonod után nyúlsz, hiszen a digitális alkalmazások felélesztik az agy örömközpontját. Tehát, amikor ellenőrzöd az értesítéseket a telefonodon, vagy válaszolsz egy e-mailre, az agy egy kis endorfinnal jutalmaz meg. Az adott pillanat azonban sosem jön vissza már. Életünk történései megismételhetetlenek. Ne felejtsük el élvezni ezeket a pillanatokat, ahelyett, hogy egy telefon képernyőjén keresztül élnénk át!

detox összefoglaló kép

Lehetünk közösségi-média-függők?
A közösségi médiától függőség jelenségei nagymértékben hozzájárulhatnak a dopamin-indukáló társadalmi környezethez, amelyet a közösségi oldalak biztosítanak. A közösségi média platformjai, mint például a Facebook, a Snapchat és az Instagram ugyanazt az idegi áramkört aktivizálják, amelyet a szerencsejátékok, vagy a diszkódrogok is, annak érdekében, hogy a fogyasztók a lehető legnagyobb mértékben használják a termékeket. Az erre irányuló tanulmányok kimutatták, hogy a különféle értesítések, kedvelések és megosztások folyamatos áramlása befolyásolja az agy jutalmazási területét, és ugyanolyan kémiai reakciót vált ki, mint más drogok, például a kokain.

Tarts szünetet!
A képernyő szüneteltetése segít az egyensúly megteremtésében a digitális és a valós életben. Részt venni a valós életben egy kicsit enyhíti a szorongást, növeli a boldogságot, csökkenti a multitaskingot és a technológiai iránt érzett vágyat, és lehetővé teszi, hogy több kapcsolatot létesíts az életeddel. Ebben a mai, felgyorsult világban már szinte furcsának hat, ha nem csinálunk semmit. Mindig szól valami a háttérben, a legtöbbször nem is csupán egy dologra koncentrálunk, hanem igyekszünk mindent egyszerre csinálni. Sokan még a mosdóba is magukkal viszik a telefont, a kádban ülve is neteznek és társaságban is csak félig figyelnek a személyes kommunikációra, mert közben már-már kényszeresen görgetik a közösségi oldalakat vagy csetelnek. Pedig nagyon jó lenne, ha mindannyian szánnánk időt a semmittevésre is! Kapcsold ki az agyad egy fél órára! Hidd el, rendkívül frissítő érzés egy kicsit kikapcsolódni, eltávolodni a közösségi médiától és nem minden percben a telefont lesni, hogy kivel mi történik. Ne legyél mindig benn, gyere ki a való világba!

Klausz Melinda

Közösségi médiaspecialista

www.kozossegi-media.com