A 11. Magyar Fenntarthatósági Csúcs alapkérdése: Lesz-e újra tiszta levegőnk és egészséges tüdőnk?

2020. november 2. 13:52

Barta Zsolt

Miért kellett a koronavírus járvány második hullámának is bekövetkeznie ahhoz, hogy megértsük, nem folytathatjuk az életünket a tavaszi kényszerű leállás után ott, ahol abbahagytuk. Mintha mi sem történt volna. Volt remény arra, hogy az otthoni bezártságban elmélyedjünk annak megértésében, hogyan jutottunk idáig. – Ezt a kérdést helyezi a fókuszába az idén novemberben immár 11. alkalommal megrendezendő Magyar Fenntarthatósági Csúcskonferencia.

fcs_pr_1

Hogyan lehet, hogy egy egész világot ledönt a lábáról egy elszabadult vírus, megállásra kényszerítve a rohanó életünket. Megtapasztalhatjuk, hogy egy csapásra elveszíthetünk minden fizikai vagyonunkat. A rohanás, fogyasztáshajszolás, megfelelés állapotából kikerülve körbenézhetünk, megláthatjuk, mit műveltünk a természettel, magunkkal, az életcélunkkal. Esélyt kaptunk, hogy rájöjjünk, még mindenünk megvan, ami fontos.   Tavasszal kimentünk a kertbe, s régen nem érzett, tiszta levegőt szívtunk be. A színek ragyogtak. A levegőszennyezés, szmog eltűnt, a madarak és bogarak visszatértek, az állat- és növényvilág újra feléledt.  Eltűnt fajok bukkantak újra elő. Megtanultunk kenyeret sütni, egymásra újra figyelni, és kezdtünk ráébredni, mi is igazán a fontos az életünkben. A második hullámban ismét rajtunk a döbbenet. Ne múlt a lecke, sőt, erősebben tanít, mint tavasszal.

1200x628

Már 11. éve, évről-évre megrendezi a PP Konferenciaközpont a fenntartható fejlődésért felelősséget érző és azért tevő, cselekvő üzletemberek, civil szervezetek, ebben munkálkodó szakmai szervezetek, a tudományos és közélet, valamint a kormányzat felelőseinek éves párbeszédét a magyar Fenntarthatósági Csúcsot. Az évente visszatérő találkozón beszámolók hangzanak el arról, hol áll Magyarország a klímaváltozásért, élhető országért tettekben, vállalásokban.  Az üzleti szektor szereplői megfogalmazzák, mit kell tenni a közeljövőben ahhoz, hogy az egyre romló folyamatokat lelassítjuk, megállítsuk és megfordítsuk.

Idén a Fenntarthatósági Csúcs fókuszában az egész világot és minket, magyarokat is térdre kényszerítő világjárvány és a fenntartható fejlődés összefüggései, tanulságai állnak.

Országunk fenntartható fejlődésben, klímaváltozásban, gondolkodásmódban, energiaváltásban, környezettudatosságban zászlóvivő gondolkodói, véleményvezérei, felelősei szólalnak meg, teszik le vádirataikat és hibátlan logikával mutatnak rá az egyes emberek, döntéshozók felelősségére, s megértési szintjük emelésének fontosságára.

Itt lesz velünk, mint minden évben Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-díjas IPPC egyik vezetője, Sipos Katalin, a WWF Magyarország vezetője, Juhász Árpád geológus, Faragó Tibor, aki minden évben beszámol az ENSZ stratégiája megvalósításának jelen pillanatos állásáról, László Ervin világhírű tudós, író, a globális paradigmaváltás szóvivője, és még sokan mások. Az évente 300-400 embert vonzó Fenntarthatósági Csúcson interaktív beszélgetésekbe kapcsolódnak be a videókonferencia résztvevői az energia- és hulladékprobléma, valamint az üzleti szektor felelősségvállalása témáiban.

Az üzleti szektor felelős jelenléte kétségkívül erősödik. Kérdés az, hogy gyorsabban fejlesztünk-e ebben az irányban, mint amennyire romlik az emberiség, a fiatal generációk esélye az emberi létezésre.

Tartson velünk, gondolkodjunk és cselekedjünk együtt az élhető világ fennmaradásáért!

A 11. Magyar Fenntarthatósági Csúcs videókonferencia (7 napig visszanézhető!) részletes programja és a regisztráció itt elérhető:

Magyar Fenntarthatósági Csúcs