Hogyan tovább? – Drasztikus áremelkedés és alapanyaghiány az építőiparban

2021. október 13. 13:31

Barta Zsolt

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik frontja az épületeink építése, felújítása, üzemeltetése. Ez az a terület, ahol világszinten a legtöbb széndioxid-kibocsátás történik, és egyik fő oka a közeledő klímakatasztrófának. A katasztrófa elkerülésének, illetve elodázásának egyik megoldása, hogy az épületek alapanyagainak és végtermékeinek előállítása, szállítása, az épületek és berendezéseik üzemeltetése, majd újrahasznosítása a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással járjon, és 2050-ig itt is elérhessük a karbonsemlegességet. (PROMÓCIÓ)

Az egyik lehetséges út a természetes (bio), környezetbarát anyagok használata. Legfőbb jellemzőjük, hogy újratermelhetők, és előállításuk alacsony energiaigénnyel történik. Ilyen anyagok az évezredek óta használt fa, a szalma, a kender, újonnan a gyapjú, alga, stb. A fa felhasználása növekedett világszinten a legnagyobb mértékben. A faépítészet, ezen belül is a készházépítés nagyarányú növekedése miatt, az ilyen épületeken belül szélesebb körben felhasznált fatermékek miatt látványosan megnőtt a fa iránt a piaci érdeklődés. A hagyományos tető, födém, falszerkezet, KVH gerendák, BSH áthidalók és burkolatok mellett az új típusú tartószerkezetek és falak, mint a CLT, valamint a fa alapú szálas és fújt hőszigetelések megnövelték a keresletet.

2021 döbbenetes változást hozott, igen nagy problémát vetett fel. A pandémia utáni gazdaság újraindulása kapcsán, különösen az európai lakosság körében kialakult egy félelem, hogy gazdasági válság következik be, a pénze el fog értéktelenedni. Ezért a vártnál nagyobb mértékben rendelnek korszerű, környezettudatos, közel nulla energiaigényű épületeket. Amerika és Kanada megjelentek az európai piacon mint vevők, és szinte bármilyen áron minden mennyiséget felvásároltak. Kína is óriási fejlesztésekbe kezdett, és szintén vevőként jelent meg.

Súlyos anyaghiány

Látva a hiány kialakulását, pánikvásárlás kezdődött, ami tovább generálta az ilyen magas színvonalú faipari termékek árát. Szinte hihetetlen, de a 2020. november végi 240-270 euró/m3 ár áprilisban már meghaladta az 500 euró/m3 árat, és június végén már 900 euró/m3 áron adtak ajánlatot bizonytalan szállítási határidőre. Fa egyébként van bőven, több építőfának alkalmas lucfenyő van Európában, mint a kitermelt mennyiség. A hiány kialakulásának a fentieken kívül az is oka, hogy a pandémia alatt a kitermelés és a feldolgozás is nagyon nagy mértékben lecsökkent.

A kialakult drasztikus áremelkedés és áruhiány miatt bekövetkezett válságos helyzet miatt az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV Europäischer Fertigbauverband) is rendkívüli  értekezletet tartott. A legsúlyosabb a helyzet Svédországban, ahol a fa 90%-a ment exportra és mindössze 5% maradt házépítésre. A családi házak kulcsrakész áraiban Németországban legsúlyosabb a helyzet, mivel 50%-os áremelkedés tapasztalható 2021 januárja óta. Az érdeklődés az építtetők részéről nem lanyhul, de a kivitelezők nem tudják a szokásos gyorsasággal sem kiszolgálni a megrendelőket, mivel az áremelkedés mellett nagymértékű áruhiány is keletkezett. Az EFV tagjai együtt fordulnak Brüsszelhez, hogy kvóta vagy vám bevezetésével korlátozzák az exportot.

Megoldási javaslatok

Egy-egy épületben felhasználható alapanyagokkal optimálisabb gazdálkodás. Ahol például statikailag felesleges a tömör fa használata, ott új innovatív statikai megoldásokkal, létrás kialakítással, üreges terekkel csökkenteni lehet a fa mennyiségi igényt.

Az egyre népszerűbb CLT anyag, ami tömbösített, lapragasztott, többféle vastagságban, hosszban készülő termék. A hátrány, hogy rengeteg fa kell hozzá, 2 millió m3 a gyártói éves faigénye. Az EFV egy új együttműködési megállapodást készít elő a megfelelő mennyiségű alapanyag biztosítása érdekében.

Több ország is úgy tartja, hogy az önálló építkezés helyett ösztönözni kell a bérlakásépítést. 4-8-100 lakásos társasházak esetén, egy lakáshoz jóval kevesebb fa szükséges, így olcsóbb lehet a megépítése. Ezek könnyedén passzív házként, azaz nulla rezsiköltséggel, vagy akár aktív ökoházként is tudnak működni, azaz több energiát termelnek, mint amennyit elfogyasztanak.

Hazai megoldás

Magyarországon az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) egyik jó megoldásnak a hazai fák használatát tartja. A Soproni Egyetemmel közösen kutatás-fejlesztésbe kezdtek, hogy mely fafajták alkalmasak az import lucfenyő és a belőle készült termékek kiváltására. Többek között a nyárfa, a fűzfa, a hársfa és a szilfa lehet alkalmas építőfának.

Szintén a Soproni Egyetemmel közös fejlesztésben nemes nyárból már készült két darab készház, amik működtetésével kapcsolatban nagyon jók a tapasztalatok. Kiválthatjuk az importot, olcsóbb lesz a szerkezet, a szállítás minimalizálásával pedig csökken a CO2-kibocsátás is.

A fejlesztések természetesen a gépészetet is érintik. A karbonsemlegesség elérésének egyik lehetséges útja, hogy a lehető legkevesebb épületgépészeti berendezést építsünk be. Az autonóm, közműcsatlakozás nélküli ház ma már valóság. A vályog használata is rohamosan terjed, hisz az ilyen belső vakolattal, vályogfestékkel, vályog rostlappal rendelkező házak antiallergén hatásúak, és a páratartalom ideális 55%-os. Fürdőszobákban is alkalmazható a vályog. Az épületgépészet előtt is itt a kihívás, hogyan és milyen technológiákkal tudja kielégíteni az igényt.

Az új kihívásokra fel kell készülni, a jövendőbeli mérnökök képzésével intenzíven kell foglalkozni. Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán fakultatív tantárgyként beindította a Környezettudatos Készházépítés tantárgyat. 40 hallgatóra számítottunk, de 128-an vették fel a tantárgyat. A második félévben a HuGBC szervezésében folytatódik a képzés, amire már 180-an jelentkeztek. A kiváló hallgatók számára külföldi szakmai utat is finanszírozott az ÉVOSZ.

Kárpáti József

elnök, ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat
www.evosz-makesz.hu
tel.: 06 30 206 3360