10 cég és 5 különdíjas az Üzleti Etikai Díj jubileumi, 2019-es díjátadó gáláján

üzleti etikusok

2022. július 19. 15:21

Demcsák Mária

Az alapítók huszadik alkalommal ítélték oda a díjakat az etikus jelző viselésére érdemes kis- közép és nagyvállalatoknak, illetve multinacionális vállalatoknak. Immár 102 cég viselheti az üzleti etikus vállalat jelzőt Magyarországon. A díjakat már csak olyan cégek, vállalatok kaphatják meg, melyek a fenntartható fejlődés szolgálatába állították gondolkodásukat, működésüket és profitérdekeiket.

Díjátadók, díjazottak és az alapítók.

A díjátadó gálán szép számmal gyűltek össze családtagjaikkal, kollégáikkal együtt az újonnan díjazottak és az elmúlt húsz évben díjat kapott cégek képviselői. Az Üzleti Etikai Díj csak egyszer nyerhető el. Viselése örök felelősségre kötelez.

2019-ben díjat nyert cégek kategóriánként:

„Multinacionális vállalat” kategória nyertesei: 

  • Bureau Veritas Magyarország Kft.
  • IT Services Hungary Szolgáltató Kft.

„Nagyvállalat” kategória nyertesei:

  • Marso Kft.
  • SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

„Középvállalat” kategória nyertesei: 

  • Funkció Kft.
  • Pannon Guard Zrt.
  • Tiszta Energiák Kft.

„Kisvállalat” kategória nyertesei:

  • Glósz és Társa Kft.
  • Biovéd 2005 Kft.
  • Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.

A jubileum alkalmából az üzleti etika szolgálatáért különdíjat nyertek:

Hűség díj: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR-és Kormányzati Kapcsolatok igazgatója

Kiválóság díj: Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója

Kiválóság díj: Szabó Lajos, az iData Kft. ügyvezető igazgatója

Példamutatás díj: Prohászka Ottó, a Tutti Kft. ügyvezető igazgatója

A Fenntarthatóság Szakmai Követe díj: Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára

 

“Kisvállalat” kategóriában díjat nyertek:

Biovéd 2005 Kft.

A 23 éves pinkamindszenti családi vállalkozás éves forgalma megközelíti a 1,5 millió eurót. A céget azzal a szándékkal alapították, hogy a mezőgazdasági növényvédelmi eljárásokban összhangba hozzák a fenntartható jövedelmezőséget a hatékony biológiai termékek alkalmazásával. Mikroszkopikus gombák felhasználásával fejlesztenek és gyártanak biológiai készítményeket, amelyek az emberre és környezetre ártalmatlanok, a segítségükkel termelt növények nem tartalmaznak semmilyen szermaradékot.

A vállalkozást alapító kutató házaspár 1997-ben engedélyeztette az első magyar fejlesztésű és gyártású biológiai gombaölő szert. A hatóanyagokat és a know-how-t világszinten ismertté tették. Aktív kutatási-fejlesztési tevékenységük nemzetközi szinten is számottevő. A minőség iránt elkötelezettek.

Beszállítói partnereik kiválasztásánál kiemelt szempont az azonos értékrend: ökológiai szemlélet, üzleti fairness és lehetőség szerint magyar tulajdon. A gyártási eljárásnál is maximálisa érvényesül a fenntartható szemléletnek. Értékesítő partnereik is tudatos ökológiai stratégiával rendelkeznek.

A családias légkörben a munkatársak minden problémájukban számíthatnak a tulajdonosokra. Szívügyük környezetük jólétének közvetlen támogatása. Segítik a  helyi és környező önkormányzatokat. A környezetvédelem alapköve a vállalati filozófiának. Tettekben is megmutatkozó céljuk a melléktermékek hasznosíthatósága, többhektáros területeiken a biodiverzitást féltve őrzik, a megújuló energiaforrásokat tudatosan használják.

A biológiai növényvédő készítményeket előállító kft. a fenntarthatóság, a természet- és emberközeliség értékeit tudatosan építette be a cég mindennapjaiba. A házaspár tulajdonosok erős elkötelezettsége, a környezeti értékek megóvása határozza meg a cég felelős, etikus jelenlétét az üzleti életben.

Dr. Bohár Gyula, a Biovéd 2005 Kft. ügyvezető igazgatója átveszi a díjat Gellér Róberttől, a 2017-es győztes Gelbert Eco Print Kft. ügyvezető igazgatójától és Demcsák Mária díjalapítótól.

Glósz és Társa Kft.

A pénzügyi tanácsadással, innováció menedzsmenttel, oktatással és ingatlanhasznosítással foglalkozó vállalkozás jogelőddel együtt több mint 27 éve működik. A cégcsoport árbevétele közel 230 millió forint, foglalkoztatottjainak száma 10 fő.

A cégtulajdonos hitvallása szerint kizárólag etikus magatartással, az értékek közvetítésével, a jogszabályok betartásával és pontos szabályozással biztosítható hosszú távon egy vállalkozás fennmaradása. Támogatják a gyermeket nevelő munkavállalókat, a fiatalokat, és az 50 év felettieket.

A szigorú elvek és szabályzatok mentén működő cég az ügyfelei, üzleti partnerei felé is a tisztességes piaci magatartás alapján jár el. Ügyfeleik számára kedvezményrendszert dolgoztak ki, a gazdasági válság idején több vállalkozásnak nyújtottak segítséget átmeneti nehézségeik megoldására.

A társaság aktívan részt vesz társadalmi befektetésekben. Alapítványoknak nyújtott anyagi támogatás mellett a nemrég leégett Árvácska Anya és Csecsemőotthon számára például egy teherautónyi adományt gyűjtöttek össze. A tulajdonos vállalkozói nagykövetként támogatja a fiatal vállalkozó nőket, idén csatlakoztak az Országos Vállalkozói Mentorprogramhoz is.

Felelősségvállalásuk erősen hangsúlyos része a szellemi vagyon védelme, az ebben vállalt edukáció. Különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a szellemi vagyon védelme beépüljön a vállalkozások mindennapi életébe, megjelenjen az etikai normák között, és a vállalkozások tudatosan alkalmazzák azt. Külön oktatási programot alakítottak ki ezen ismeretek elterjesztésére.

A cég 27 éves működése a tisztességes üzleti magatartás és a segítés emberi értékei szerint működik. A cég a profitérdekein messze túlmutató szerepet, missziót vállal a hazai üzleti szereplők tudatosságának növelésében.

Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Gazdasági és Innovációs Tanácsadó Kft. ügyvezetője (középen), Bálint Andrea, a tavalyi győztes Cu-technik Kft. ügyvezető igazgatója és Demcsák Lajos, a Piac és Profit Kft. cégvezetője.

Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft.

19 évvel ezelőtt a cégalapítók olyan, a piacgazdaságban is működőképes vállalatot álmodtak, amelynek célja nem a tulajdonosok hasznának és a profitnak növelése, hanem valamely társadalmi problémára adott újszerű válasz. Az azóta eltelt évek bizonyították, ez a modell életképes. A munkaerőpiacon lévő hátrányos helyzetűek számára integrált foglalkoztatási rehabilitációs szolgáltatást nyújtó cég tavalyi árbevétele 280 millió forint volt. 110 főt, többségében megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja szinte korlátlan munkavégzési lehetőségekkel és a munkavállaló képességéhez rugalmasan alkalmazkodva valósítható meg – vallja a társaság. A toborzási gyakorlatuk nyílt és diszkriminációmentes.

A tulajdonosok a teljes nyereséget visszaforgatják a cégbe, ezáltal veszteséges üzletágakat is finanszírozni tudnak, amelyek viszont munkát adnak olyan embereknek, akiket máshol nem alkalmaznának. A visszaforgatott nyereség jelentős részével a dolgozói elégedettséget javítják. Betartják az üzleti partnerség írott és íratlan szabályait.

Nem közvetítenek munkavállalókat olyan munkáltatóknak, amelyek csak és kizárólag adómegtakarítási lehetőségek miatt foglalkoztatnák őket. Ennek kiszűrése érdekében a szerződéskötést megelőzően több napig monitorozzák a munkafolyamatokat.

2007-ben átvehették a svájci Davosban a világgazdasági fórum alapítóinak (Schwab Foundation) díját: az év társadalmi vállalkozása címet. 2009-ben az év HR szervezete elismerést nyerték el.

A ma már társadalmi vállalkozásnak nevezett, cégszerűen működő, profittermelésben érdekelt cég az etikusan működő sikervállalat iskolapéldája. Alaptevékenységükön, missziójukon keresztül befolyással vannak az esélyegyenlőtlenség csökkenésére is. Munkájuk társadalmi hasznossága közvetlenül mérhető.

Aranyosi Imre, a Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője (jobb oldalon) Kazi Károlytól, a BHE-Bonn Kft. 2016-ban díjat kapott cég ügyvezetőjétől és László Ervin díjalapítótól vette át az elismerést.


„Középvállalat” kategóriában díjat nyertek:

Funkció Kft.

A Darno Hús márkanévvel híressé vált, 1991-ben alapított cég családi vállalkozás. 47 főt foglalkoztatnak, a Győr-Moson Sopron megyei Darnózseli meghatározó munkáltatói, másfél milliárd forintos forgalommal. A cégalapító Kovács Péter családi hagyományt követve kitanulta a szakmát, a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docenseként oktatja is azt a leendő élelmiszermérnököknek. A termékek gyártása a legmagasabb szintű minőségi követelmények szerint folyik. A cég a Nyugat-magyarországi Egyetem mintagazdasága. Más egyetemekkel is szoros szakmai kapcsolatot tartanak fenn. Minőségi húsáruikat számos szakmai és piaci elismerés hitelesíti.

A munkatársak megbecsülése, az igazi baráti, szeretetteljes, gondoskodó környezet, a képzési rendszer, a csapat összetartásának millió intézményes és informális megnyilvánulásai igazi kis helyi közösséghez méltóak. El is nyerték 2016-ban az év felelős foglalkoztatója díjat. Minőségi munkahely-teremtés, családbarát hozzáállás. Az alapító magas szintű tudatosságának köszönhetően a cég profitjának egy részét a termelés biológiai lábnyomának csökkentésére, illetve karbonsemleges állapot elérésére fordítják. 2019-ben 2100 fűzet ültettek el parlagi, vizes területekre erdőtelepítés céljából. Egészséges húskészítményeik számos szakmai díj mellett többször megkapták a Magyar Termék Nagydíj elismerését. Az alap-, közép és felsőfokú képzésben meghatározó szerepet töltenek be. Társadalmi felelősségvállalásuk rendkívül gazdag, kiterjedt. A cég a falu és a megye elkötelezett munkáltatója, segítője, felelősségvállalója, a szakma fanatikus szolgálója.

Elsődleges szempont náluk az energiahatékonyság, a környezetterhelés csökkentése. Példamutató a környezetvédelemre fordított figyelem, gondoskodás a cégnél.

A cég magas szintű etikai normák szerint működik, a tulajdonosok egyértelmű szemlélete, embersége, minőség és tudás iránti elkötelezettsége okán. Ott a helye az üzleti etikai díjazottak között.

Kovács Péter, a Funkció Kft. alapító tulajdonos Prohászka Ottóval, a Tutti Kft. ügyvezetőjével, 2014. évi díjazottal és Szabó Lajossal, az iData Kft. ügyvezető igazgatójával, 2014. évi díjazottal.

Pannon Guard Zrt.

A személybiztonsági főtevékenységű cég két magánszemély tulajdonában van, 2009 óta működik. A 371 főt foglalkoztató debreceni cég 2,77 milliárd forintos forgalmat produkált 2018-ban. A személy- és vagyonvédelem minden szegmensében magas szinten teljesítenek. Missziónak tekintik a szakmában dolgozók foglalkoztatásának kifehérítését, és ebben saját maguk is példát mutatnak. Képzési programjaik szerteágazóak, a munkavállalók számára nyújtott szociális, szabadidős, egészségügyi, biztonsági rendszereik kiváló munkáltatóra vallanak. Dr. Sutka Sándor, a cég elnöke és egyik tulajdonosa Debrecen köztiszteletben álló polgára. Számos szervezet tagja, közéleti személyiség. A személy- és vagyonvédelmi szakmai kamarában is jelentős tisztséget foglal el.

Kiterjedt támogatási tevékenységet folytatnak. Gyermekklinikát, autistákat, a Tündérkör Alapítványt, a Knézy Kórházat, a Vakok Egyesületét és még számos ügyet, intézményt karoltak fel. Támogatják Debrecen sporttevékenységét, a gyermekvédelmet kiemelt helyen kezelik. A tisztességes, korrekt versenypiaci feltételek hívei. Nagyon nagy munkát fektetnek a szakma becsületének, tisztaságának megóvásába, a jó hírnév és elismertség elérése érdekében. Társadalmi felelősségvállalásuk is erről szól. Kiemelt küldetésüknek tekintik az élet- és vagyonvédelem mellett a bűnmegelőzési feladatok ellátását. Járőrszolgálatuk szorosan együttműködik a helyi rendőrkapitányságokkal és a polgárőr-szervezetekkel. 11 segélyhívó oszlopot telepítettek a megye négy városába. Megállapodásokat kötöttek a rend védelme érdekében a Polgárőr Egyesületekkel. Szívügyüknek, küldetésnek tekintik a jelentősen alulfinanszírozott betegszállítást, a veszteséget is vállalva.

Munkatársai, alkalmazottai, ügyfelei és környezete, a társadalom és a szakma iránt felelősséget vállaló cég. Kiterjedt támogatási és együttműködési politikáját a profitérdekeken túlmutató magasabb rendű célok vezérlik, a profittermelő tevékenységével teljes összhangban, etikusan, példamutatóan.

Sutka Sándor László, a Pannon Guard Zrt. elnöke Kaszab Attilától, a K&H Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettesétől vette át a díjat.

Tiszta Energiák Kft.

A három magánszemély tulajdonos alapította budapesti székhelyű cég 3,97 milliárd forgalmú, 39 alkalmazottal. Főtevékenysége napelemes rendszerek kis- és nagykereskedelme, illetve napelemes rendszerek telepítése a háztartási rendszerektől a naperőművekig. 2019-ben az elektromos motorkerékpárok forgalmazásába is belekezdtek.

Családi, baráti hangulat uralta légkör, közösen megélt élmények. Ebben hisznek. A cégben szociális kasszát üzemeltetnek a rászoruló kollégák segítésére. A munkatársak bérezési rendszere kiváló, képzési gyakorlatukban a hosszú távú karrierútra fókuszálás eredményeként a fluktuáció minimális. Büszkék arra, hogy megkötött üzleteikkel emberileg is azonosulni tudnak. A tulajdonosok aktívan részt vesznek a tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai szervezetek életében. Az elektromobilitás terjesztése érdekében létrehoztak egy szövetséget, melynek égisze alatt részt vesznek az elektromos motorok terjedését segítő támogatási rendszer kidolgozásában. Előadásokat tartanak szakmai rendezvényeken, a legmodernebb technológiák némelyikét ők vezették be a hazai piacra. A jogszabály-értelmezéseket edukálják, hogy a laikusok is értsék.

Finanszírozási segítséget nyújtottak számos likviditási problémával küszködő partnerüknek. Partnereik, ügyfeleik üzleti fejlődését szakmai konferenciák szervezésével is rendszeresen támogatják. Hazánkban szinte egyedüliként építenek szigetüzemű rendszereket, megújuló energiaforrásból így tudnak áramot biztosítani kis tanyáknak is.

„Tiszta Energiák a Földért és az Emberért.” Ez a szlogenjük. Nevünkhöz igyekeznek hűek maradni. Karácsony előtt ellátogatnak egy hajléktalanszállóra, visznek ajándékokat, főznek, műsort adnak. Fákat ültetnek programszerűen.

A cég alapítása óta a mindenkori eredményük 10 %-át adományozzák közösen meghatározott célokra. Rengeteg projektjük és a jelentős adományozási összeg önmagáért beszél. Amikor alapították a céget, számukra evidens volt, hogy olyan vállalkozásba akarnak belekezdeni, amivel aktív szerepet vállalnak a világ jobbá tételéért.

Hihetetlenül tudatos, a fenntartható fejlődésért, annak minden területén helytálló cég. Tevékenységével és példamutatásával az etikus cégek között a helye.

Dr. Mokry Tamásnak, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetőjének Bálint Andrea, a Cu-technik Kft. ügyvezetője és Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. vezetője adta át a díjat.


„Nagyvállalat” kategóriában díjat nyertek:

Marso Kft.

A 25,7 milliárd forint forgalmú cég gépjármű-alkatrész nagykereskedelemmel foglalkozik. 242 főt foglalkoztat, nyíregyházi székhelyű. 6 fő magyar magánszemély tulajdonolja, egyiküknek sincs többsége. Cégcsoport szinten 500 főt foglalkoztatnak.

Munkavállalóik iránti megbecsülésük sokszínű, szociálisan fejlett nagyvállalathoz méltó. Képzési rendszerük fejlett. A legjobb munkáltatói kategóriában jegyzett cég.

Korrektség, becsületesség, emberség, bizalom, a tisztességes piaci verseny, a szavahihetőség jellemzi a partnerségi viszonyaikat. Természetesen mindezt rendkívül erős minőségügyi rendszerek alkalmazásával támasztják alá. A minőségi munka iránt elkötelezettek. Az Ipar 4.0 színvonalú fejlesztéseket valósítottak meg, a legkorszerűbb technológiával és szervezeti rendszerrel.

A tulajdonosok közül már több nemzedék dolgozik náluk. A többgenerációs és soktulajdonosi struktúra bámulatra méltó. A generációváltás egyedi és példaértékű. A cég szellemiségéből adódik.

Saját rendszereikkel összekapcsolt közös rendszerben dolgoznak a kiskereskedelmi partnereikkel, megkönnyítve és olcsóbbá téve számukra a profitszerzést. A szállítási, raktározási, finanszírozási terheket is átvállalják tőlük. Büszkék arra, hogy a Michelin által kezdeményezett auditon Közép-Kelet Európa legjobb hálózati eredményét érték el.

Sikerességük eredményét magától értetődően megosztják környezetükkel. Elsősorban Nyíregyházával. Színházat, sportot, fesztiválokat, zenekart, egészségügyet, kórházat támogatnak. Megyei szervezetek tagjai, aktívan részt vesznek a helyi közéletben. Saját, kétkezi munkával is kiveszik részüket városuk szépítésében. Nagyon büszkék munkatársaik egyéni aktivitására. A szakképzésbe nagyon beleálltak, a jövő nemzedékéért felelősséget vállalnak. Az innovációt magas szinten felkarolták és maguk is gyakorolják.

Vállalják a hulladékabroncsok begyűjtését országos partnerhálózatuktól. Gumiabroncs hulladék feldolgozókba juttatják el, ahol újrahasznosítják. 2019-ben több mint 3000 tonna használt abroncsot szállítottak feldolgozásra, csökkentve az országos szintű környezeti terhelést.

A családi alapokon épült vállalat a legmodernebb, IPAR 4.0 technológiával, szervezettel, minőségi háttérrel rendelkezik, miközben teljesen áthatja a családias, etikus, hosszú távra és becsületre alapozó felelősség. Igazi hit és tisztesség.

Becser Zoltán, a Marso Kft. ügyvezető igazgatója (középen) vette át a díjat a K&H Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettesétől, Kaszab Attilától és Kazi Károlytól, a BHE-Bonn Kft. ügyvezető igazgatójától.

SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A kaposvári székhelyű cég tulajdonosa a magyar állam. Árbevétele 10,3 milliárd forint, 503 embert foglalkoztat, 1993-ban jött létre, jogelődje 1970 óta létezett. Főtevékenysége: erdészeti, erdőgazdálkodási tevékenység, valamint vadgazdálkodás. Somogy megyében található az ország erdőterületének 10 %-a.

Nagyon erős szociális hálót tartanak a munkatársak fölé, s kiemelten figyelnek arra, hogy a munkatársak akár családostul is jól érezzék magukat. Vállalati sportélet zajlik a rókaűző futóversenytől a kispályás fociig. Kondicionáló gépek, üdültetés a vállalat üdülőjében, látásromláshoz szemüveg támogatása, természetesen cafeteria és még rengeteg, a munkavállaló életminőségét, jólétét támogató rendszer van a cég palettáján.

A cégre bízott természeti kincs már önmagában is hatalmas felelősség és egyben egy becsületes, etikus, felelős létezést természetessé tevő szituáció. Ezt tudják a cég vezetői, és a legmagasabb szinten, küldetésként valósítják meg.

Jelentős edukációt is kifejtenek a felelős gondolkodásmód, a környezettudatosság elterjesztése érdekében. Több kollégájuk és a vezérigazgató is címzetes egyetemi tanár, magas rangú állami kitüntetésekkel, számos, a munkásságukat elismerő díjakkal, több szakmai szervezetben, kamarában aktív szerepvállalással.

Társadalmi felelősségvállalásuk az általuk kezelt erdőterület közjóléti célú használatára épül. Pedagógiai tevékenységet is kifejtenek, kihasználva, hogy az osztálykirándulások kedvelt helyei az erdők. Szemétgyűjtést is rendeznek rendszeresen az erőkben. Segítenek árvízeknél, napközis táborokat szerveznek, meghirdetik a lakosságnak az ingyenes tűzifagyűjtési lehetőséget. Az utódnevelésben a duális képzést a Kaposvári Egyetemmel közösen támogatják, végzik. A társaság jelentős kutatási-fejlesztési tevékenységet folytat a klímaváltozás rombolása megállításának érdekében.

A cégre bízott tevékenység már önmagában etikus, felelős magatartást követel. Az erdő, a természet megóvása, vigyázása, ha ekkora hittel, elköteleződéssel és tisztességgel párosul, mint ami a cég vezetésében tapasztalható, az rendkívüli hatásra képes.

Barkóczi István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója (középen) Szabó Ervinnel, a Kulcs-Soft Nyrt. vezérigazgatójával és László Ervin díjalapítóval.

 

Multinacionális vállalat kategóriában díjat nyertek:

Bureau Veritas Magyarország Kft.

A cég 1992-ben jött létre a francia anyacég leányvállalataként. Fő tevékenysége a tanúsítás és megfelelősség ellenőrzése harmadik félként. 1,34 milliárd forintos forgalmú, 36 főt foglalkoztat.

A pályázó multinacionális cég, de kisvállalati méretű lehetőségekkel. Ez a legnehezebb státusz a díj történetében. Ők magukat a „Minőség szürke eminenciásainak” hívják. A pályázatot sem profi etikai szakemberek írták, hanem az ügyvezető igazgató maga. Azért pályáznak, mert hiszik, hogy amit csinálnak, azt az alapvető emberi és környezeti értékek maximális tiszteletével teszik. „Munkánk maga a tisztességes, átlátható, felelős és szabálykövető tevékenység támogatása és ellenőrzése a gazdasági szereplők mindennapi üzleti életében. Mi amellett, hogy tevékenységünkkel nem szennyezzük a levegőt, nem termelünk nagy mennyiségű hulladékot, vagy szennyvizet, azokkal a nagy ipari szereplőkkel dolgozunk, akik viszont igen. Segítünk nekik, hogy például környezettudatosság terén elérjék a kitűzött céljaikat, és ezáltal a fenntarthatósághoz és etikus működéshez méreteinkből adódó lehetőségeink többszörösével járulhatunk hozzá.”– írja az ügyvezető a pályázatukban.

Munkatársaik fele több mint 10 éve dolgozik náluk, tehetség és karrierút-építő gyakorlatuk egyedülálló. Természetesen rendelkeznek etikai kódex-szel, de a mindennapi gyakorlatukban ezt ők úgy hívják: „az adott szó kötelez”. Ügyfeleikkel szemben inkább minden hibát magukra vállalnak. A számlák késedelem nélküli fizetését, együttműködési magatartásukat az ügyfelek nagyon nagyra értékelik. Szakkonferenciákon gyakran tartanak előadásokat, edukálják a minőség fontosságát az üzleti életben.

A „Jövő menedzserei” programjukban együttműködnek a Corvinus Egyetemmel, felvállalják a fiatalabb nemzedék oktatását. A Szent István Egyetem gyakornoki programjában is részt vesznek. TAO-támogatásukat a gyermeksport-egyesületeknek adják. Iskoláknak, óvodáknak nyújtanak önkéntes munkával segítséget. A-kategóriás irodaházban dolgoznak, ahol meg tudják valósítani a környezetvédelmi törekvéseiket.

Az emberi tisztesség, a tradicionális, hosszú távú jelenlét, az ügyfelek és a saját tevékenység példamutató szolgálata magas szintre emeli a cég etikusságát.

Kelemen Viktor, a Bureau Veritas Magyarország Kft. ügyvezetője (középen) Mészáros Antaltól, a Csomiép Kft. ügyvezetőjétől és László Ervin díjalapítótól vette át a díjat.

IT Services Hungary Szolgáltató Kft.

A céget 2006-ban alapította a T-Systems International GmbH. 2018-ban 60,3 milliárd forintos forgalmat produkált, 4487 főt foglalkoztat. Magyarország legnagyobb ICT munkáltatója. A munkavállalók támogatására 50 elemből álló juttatási csomagja van. A cég nemzetközi mércével mérve is a legmagasabb szintű munkaadói jóléti szolgáltatásokat adja dolgozóinak. Felsorolni most nincs lehetőségünk.

A leányvállalat ráépült az előremutató, innovatív és a fenntartható fejlődést szolgáló megoldások támogatására. Társadalmi felelősségvállalásuk igen kiterjedt,  nagyvállalathoz méltó. Erős hangsúlyt kap a munkavállalók egyéni segítsége, aktivitása, annak támogatása. Munkatársaik önkéntesként mindenütt megtalálhatóak, rengeteg alapítványt, célt támogatva, amiről természetesen a kollégák maguk döntenek, a cég pedig támogatja őket. A tudásba jelentős mennyiségű munkát és erőforrást fektetnek be. Sikeres együttműködéseket valósítanak meg egyetemekkel a szakmához tartozó képzéseket támogatva. Céljuk a szakemberképzések színvonalának emelése. Start elnevezésű programjukkal a középiskolai informatikai oktatást támogatják. Még fiatalabbaknak trash robot játékuk van készségfejlesztésre. A szendrőládi oktató programjukban 50 hátrányos helyzetű kisgyereknek tanítanak programozási ismerteket.

A cég budapesti székhelye megkapta a LEED zöldépület aranyminősítést. Amit tud az épület, az a 22. század.  Úgy a környezeti erőforrások minimalizálását, mint a munkatársak jólétét tekintve. A kollégák idén megnyerték a Bringázz a munkába! kampányt.

Globális cég, globális gondolkodással és helyi felelősségvállalással. A legmagasabb szintű  elköteleződés a környezetért, munkatársaikért, a bolygóért, rengeteg apró gyakorlattal megvalósítva. Ezt a felelősséget érzik, tudják, megélik.

Kriskóné Varga Erika, az IT Services Hungary Szolgáltató Kft. megfelelésért felelős tisztviselője, Gellér Róbert, a Gelbert Eco Print Kft. ügyvezető igazgatója és Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. vezetője

 

A Fenntarthatóság Szakmai Követe díjat nyerte:

Az elismerést Dr. Tóth Gergelynek, a KÖVET alapító főtitkárának, és a Kaposvári Egyetem professzorának ítélték oda az alapítók.

Az elismerést minden második évben az a szakember kapja, aki mindennapi munkájában elkötelezetten törekszik arra, hogy a vállalatok, az üzleti élet képviselői körében elterjedjen és erősödjön a fenntartható fejlődés iránti felelősségvállalás.

Dr. Tóth Gergely szakterülete az alternatív közgazdaságtan. 1995-ben megalakította a fenntartható gazdaság elterjedését támogató KÖVET Egyesületet, jelenleg a főtitkára. Hazai és külföldi konferenciák, vállalati tréningek rendszeres előadója. Több kisebb elismerés mellett 1995-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia ‘Pro Scientia’ díját. Szakterületén eddig 20 nagyobb programot vezetett, 30 könyv, ill. kézikönyv megírásában működött közre, ezek közül a legjelentősebb A Valóban Felelős Vállalat (2007) és a Gazdasággép (2016). Szakcikkeinek és népszerűsítő írásainak száma 150 körül van, közel 400 hazai és nemzetközi konferencián, egyetemi kurzuson és képzésen tartott előadást. Jelenleg a fenntartható fejlődéssel összhangban lévő közgazdasági elméleten, az ún. humánökonómián dolgozik.

Dr. Tóth Gergely, a KÖVET alapító főtitkára a díjat Lakatos Zsófiától veszi át, aki 2013-ban elsőként kapta meg az elismerést.

 

Különdíjak:

„ Hűség” díjat kapott Beke Zsuzsa, a 2003-ban Üzleti Etikai Díjat elnyert Richter Gedeon Nyrt. PR- és Kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője. A díjat a hazai üzleti környezet etikai színvonalának erősítéséért, a díj fennmaradása érdekében tettekért, a felelős gondolkodásmód terjedése fontosságába vetett hitéért vehette át.

„Kiválóság” díjat kapott Mészáros Antal, a 2012-ben Üzleti Etikai Díjat elnyert Csomiép Kft. hosszú évtizedeken át tartó vezetéséért, amely idő alatt a cég megteremtette, megtartotta és töretlenül növelte a minőség és az etikus üzleti magatartásmód iránti elkötelezettségét. Emberi tisztességével, felelősségével a közvetlen környezetében élők iránt példával szolgál munkatársainak, üzletfeleinek, családjának.

Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezetője az Üzleti Etikai Díj alapítóival, Demcsák Máriával és László Ervinnel.

„Példamutatás” díjat kapott Prohászka Ottó. A 2014-ben Üzleti Etikai Díjat elnyert Tutti Kft. hosszú évtizedeken át tartó vezetése alatt a cég megteremtette, megtartotta és töretlenül növelte az etikus üzleti magatartásmód iránti elkötelezettségét. Emberi tisztességével, felelősségvállalásával a közvetlen környezetében élők iránt példával szolgál munkatársainak, üzletfeleinek, családjának.

Prohászka Ottó szellemi tanítójától, László Ervin professzortól vette át a különdíjat.

„Kiválóság” díjat kapott Szabó Lajos. A díjalapítók ezzel szerették volna megköszönni a rendkívül jó embernek, hogy a  2014-ben Üzleti Etikai Díjat elnyert iData Kft. hosszú évtizedeken át tartó vezetése alatt a cég megteremtette, megtartotta és töretlenül növelte a minőség és az etikus üzleti magatartásmód iránti elkötelezettségét.

Szabó Lajos, az iData Kft ügyvezetője, „Kiválóság” díjas.