Ketyegő bomba lehet a cégeknek a heti és a napi pihenőidő

Az EU ítélete után

2023. május 22. 11:05

PP Konferencia

Válaszok és iránymutatás a HR Portál workshopján június 6-án!

Nagy visszhangot keltett az Európai Unió Bírósága március elején hozott ítélete, amely szerint a munkavállalót a heti pihenőidő a napi pihenőidejétől elkülönülten illeti meg. Azt is kimondták, hogy a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni. Ez azt jelentené Magyarországon, hogy a pénteki munkaidőnek 13.00 órakor véget kell érnie.

https://www.hrportal.hu/hr/unios-itelet-a-heti-es-a-napi-pihenoidorol-mit-tehet-a-munkaado-tuloraigeny-eseten-20230505.html

„Az ítélet semmiképpen sem jelent jó hírt a magyar munkáltatóknak, hiszen az évtizedek óta működő munkarendek átgondolását hozhatja magával és – bizonyos jogértelmezés szerint – a munkavállalók túlóraigényekkel és sérelemdíj-igénnyel is előállhatnak” – mondta a HR Portálnak Dr. Fodor T. Gábor munkajogász.

Már több száz munkavállalói per van folyamatban a MÁV ellen, munkavállalónként több millió forintos kártérítési igénnyel.

Jöjjön el workshopunkra, amelyen Fodor T. Gábor munkajogász a következő kérdésekre ad választ/iránymutatást:

  • Mennyiben érinti a versenyszférás munkaadókat az EU bíróságának döntése?
  • Kell-e módosítani a munkaszerződésen vagy a munkaidő-beosztáson?
  • Mit tehet a munkaadó, ha a munkavállalók túlóraigényekkel és sérelemdíj-igénnyel állnak elő? Hol tartanak a MÁV elleni munkavállalói perek (a legfrissebb információk)?
  • Mekkora a kockázat, munkavállalónként mekkora lehet a többletpénz?
  • Mire kell hosszabb távon figyelnie a munkaadóknak a napi és a heti munkaidő tekintetében?

Bővebb információ és jelentkezés itt: https://www.hrportal.hu/munkajog-2023/